Avem conducatorii pe care’i avem pentru ca suntem “andicapatz”

Snapshot_2013-08-04_175018Cu multumiri (pentru text) doamnei Daniela Dogaru.

Cand eram mica, in cartierul meu vietuia un baiat retardat, care se afla intr-un conflict permanent cu papucii lui. Mergea pe strada si se certa incontinuu cu ei. Gesticula larg, ii ameninta, le cerea socoteala si tipa la papucii cei recalcitranti. Copiii de pe strada, empatici ca niste bolovani de rau, asa cum sunt copiii, radeau de el. Ii furau caciula, il impingeau si aruncau cu pietre. El, bietul, ii privea haituit si nu intelegea de ce nu este lasat in pace. El nu facea nimic rau, doar incerca sa isi rezolve problemele personale cu papucii lui greu de strunit.

Intocmai precum copiii aceia sunt si emisiunile de divertisment de la noi.

Cristi din Banat este chemat la Maruta si pus sa cante ca sa ne amuzam de handicapul lui mintal. Si noi ne uitam iar si iar la videoclipul acela al lui, cum sta el ca prostu in apa, gingas ca o vitica, si trage pe nas petale de trandafir din Marea Neagra, falsand ingrozitor.

Intr-o (indelungata) perioada, fata Andei Calugareanu, Ioana Tufaru pe numele ei, o fiinta amarnic batuta de soarta, a fost deliciul presei tabloide, care a profitat de incapacitatea ei de a se apara in vreun fel.

A fost pusa sa se dezbrace, ca sa radem de corpul ei si ea s-a dezbracat.

A fost pusa sa se scobeasca in urechi, ca sa observam ceara din urechi, iar Adriana Bahmutanu, o vaca desavarsita, dupa ce i-a inspectat si negreala dintre degetele de la picioare, a certat-o ca este asa o mizerabila, in fata camerelor de luat vederi.

Capatos a legat-o cu un cablu de mijlocul ei imens si i-a dat drumul de la inaltime pe o franghie intinsa in mijlocul studioului. Inchipuiti-va un elefant atarnand de un cablu in tavan, neatingand pamantul cu picioarele, cu privirea si zambetul ei tampe, ca un gandac cazut pe spate.

Audientele au explodat.

Suntem fundamental rai si obtuzi. Umilim oameni si asta ne distreaza. Dramele altora ne amuza. Pana nu devin dramele noastre.

Advertisements

One Trackback to “Avem conducatorii pe care’i avem pentru ca suntem “andicapatz””

Comenteaza acum cat nu's atent

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s